Οι 40 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας και ο Rob Gordon

2008-12-30-images-topten

Πάντα είχα και πάντα θα έχω ένα θέμα με τις λίστες. Ένας άλλος μκρός, κολλημένος Rob Gordon πριν εκείνος εμφανιστεί στο πρόσωπο του John Cusack στο High Fidelity. Οι αγαπημένες ταινίες, οι αγαπημένοι δίσκοι, τα αγαπημένα συγκροτήματα, όλα τα αγαπημένα καρφωμένα στο μυαλό και όλα τα νέα να συναγωνίζονται τα άλλα και να διεκδικούν μια θέση ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ.

Είναι δύσκολο το ξεδιάλεμα σε μια λίστα πραγμάτων με τα οποία έχεις βιωματικές εμπειρίες και συναισθηματικό δέσιμο. Όσο μικρότερη η λίστα, τόσο μεγαλύτερο το μπλέξιμο και τόσο μεγαλύτερη η ενοχή για την κρυφή ερωμένη που άφησες απ’έξω για να χωρέσεις την επόμενη ή την προηγούμενη. Γι’αυτό και ο Nick Hornby που έβαλε τις λέξεις και τις κοινές συνήθειες στο στόμα του Cusack έχει τη συμπάθεια μου. Top5? You must be joking man!

Ευτυχώς για μένα, δεν έχω τους περιορισμούς του κινηματογραφικού χρόνου και μπορώ να μαστιγώσω αλύπητα τον αναγνώστη με top10, top20, top50 και top100 ανάλογα τις ορέξεις μου. Όπως καταλαβαίνετε, θα έχουμε πολλές λίστες στο παρόν blog και θα ξεκινήσω με την πιο πρόσφατη, εκείνη με την οποία θα συμμετέχω στην όμορφη προσπάθεια του seagazing για τις 20 καλύτερες της δεκαετίας που αν δεν πήρατε χαμπάρι τελειώνει σε λιγότερο από 2 μήνες. Με μια διαδικασία, στην οποία προσπάθησα να καλύψω σχεδόν όλη την σημαίνουσα παγκόσμια ταινιογραφία και όχι μόνο τα Lord of the Rings ή οτιδήποτε βρίσκεται εκεί ψηλά στα top imdb ratings, κατέληξα αρχικά σε περίπου 70 ταινίες, οι οποίες με κόπο έγιναν 45-50, καταλήγοντας σε ένα top20 και ένα extra top20, δηλαδή ένα top40. Προτείνω να ρίξετε μια ματιά σε εκείνες τις ταινίες, οι οποίες δεν πήραν όση προσοχή έπρεπε, ειδικά στην Ελλάδα, γιατί οτιδήποτε είναι στη λίστα αυτή, «ίδρωσε» για να είναι εκεί και είναι δικαιωματικά. Θα επισυνάψω σχόλιο σε όποιες επιλογές πιστεύω ότι πρέπει να το κάνω, ελπίζω με τη λίστα να ανακαλύψετε έστω ένα από τα πολλά κρυμένα και μη διαμαντάκια που μας πρόσφερε απλόχερα η κινηματογραφική δεκαετία…

Top20
1. Amores Perros (Η ταινία που ανταγωνίζεται αιώνια στο κεφάλι μου το Fight Club του Fincher στο θρόνο της απόλυτης κινηματογραφικής ερωμένης)
2. Closer (Τεράστιο και όντως ανατριχιαστικά «κοντά»)
3. Oldboy (Το διαμάντι του Park και 2ο μέρος της Τριλογίας της Εκδίκησης)
4. Waking Life (Υπαρξιακό, πρωτοποριακό, αξεπέραστο film του Linklater, ο οποίος λίγα χρόνια μετά έκανε το …School of Rock…)
5. Le Couperet (Καμία χάρη στον Γαβρά, η ταινία είναι δικαιωματικά στις καλύτερες 10 ταινίες της δεκατίας. Period.)
6. 2046 (H «άτυπη» συνέχεια του In the mood for love και 3ο μέρος της άτυπης τριλογίας του KarWai είναι ποιητική, αισθητικά άρτια και ένας μνημειώδης ύμνος στον ανεκπλήρωτο έρωτα)
7. 25th Hour (Ο μονόλογος του Norton στον καθρέφτη προς το τέλος της ταινίας από τους σημαντικότερους όλων των εποχών)
8. City of God (Πολυβραβευμένο διαμάντι, τίγκα στις φαβέλες και στη σκηνοθετική βιρτουοζιτέ)
9. Requiem for a dream (Αρρονόφσκυ, εθισμός, ουσίες και «be excited, be, be excited»)
10. Dead Man’s Shoes (Πολλοί ίσως δεν την ξέρετε, λιγότεροι ίσως να την έχετε δει, όμως αξίζει κάθε λεπτό. Ο Paddy Considine είναι ΘΕΟΣ)
11. Les Invasions Barbares (Η ταινία του Αρκάν είναι κωμωδία, δράμα, είναι πολλά μαζί, χωρίς να κάνει εκπτώσεις)
12. De battre mon c?ur s’est arrete (Πέρασε στα ψιλά, όμως είναι η καλύτερη ταινία του Ζακ Οντιάρ, μαζί με τον Οζόν, του καλύτερου νέου γάλλου σκηνοθέτη)
13. The Fountain (Αμφιλεγόμενο, ποιητικό, υπερφιλόδοξο και ταυτόχρονα «δικό σου». Σπουδαία ταινία, όπως όλες όσες έχει κάνει ο Αρονόφσκυ)
14. Reconstruction (Όταν το είδα με συγκλόνισε. Δανέζικο, ιστορία αγάπης πανέξυπνη, Κοπενχάγη κινηματογραφημένη με οίστρο)
15. Hable con Ela (Ίσως η καλύτερη ταινία του Αλμοδοβάρ… Και η αλήθεια είναι ότι έχει πολλές εκεί κοντά)
16. Mulholland Drive (David fucking Lynch: do I need to say more…?)
17. Memento (Η ταινία που έφερε στον Νόλαν όλες τις μεγάλες υπερπαραγωγές και τον Μπάτμαν. Το Memento παραμένει η καλύτερη ταινία του όμως)
18. Waltz with Bashir (Περσινό και ιδιαίτερο. Πολιτικοποιημένο, αποδίδει ένα συγκεκριμένο γεγονός με ευθύτητα και με φαντασία. Animation σαν λίγα)
19. Million Dollar Baby (H καλύτερη ταινία του Eastwood και μια κατάσταση δράμα, γροθιά στο στομάχι)
20. Collateral (Michael Mann στα καλύτερα του, το χώρεσα στο top20 γιατί είναι κάτι σαν instant classic)
Extra20
1. Persepolis (Σπουδαία ιστορία, σπουδαίο κόμικ)
2. The Proposition (Παραγνωρισμένο, αλλά σπουδαίο, με την έρημο της Αυστραλίας να φιλοξενεί ίσως το καλύτερο μοντέρνο γουέστερν)
3. Babel (Κατηγορήθηκε για ανισότητα ανάμεσα στις παράλληλες ιστορίες του, όμως παραμένει μια σπουδαία ταινία, η τελευταία του Inarritu με τον Arriaga και καλύτερη μετά το Amores Perros)
4. Sin City (All-star cast και θεοσκότεινη απογείωση του κόμικ)
5. Lantana (Ξεχασμένο πια, πάει πίσω στις αρχές της δεκαετίας, ακόμα με βρίζουν οι φίλοι που τους πήγα στο 1 και μοναδικό σινεμά στου διαόλου τη μάνα, αλλά άξιζε και αξίζει. Σημείωση: Να το ξαναδώ σύντομα)
6. 9 Souls (Ανακάλυψη των Νυχτών Πρεμιέρας πριν 3 χρόνια, ο Τογιόντα είναι ένας γνήσιος απόγονος της σπουδαίας γιαπωνέζικης σχολής)
7. Kill Bill Vol.I (Στυλιζαρισμένο και απολαυστικό)
8. Dark Knight (Πολλοί τη θεωρούν την καλύτερη ταινία όλων των εποχών, αλλά για μένα αυτό είναι υπερβολή και να με συγχωρεί ο Χιθ Λέτζερ από εκεί ψηλά. Σπουδαίο όμως, όπως και να έχει, ο καλύτερος Μπάτμαν μετά τους Μπαρτον-ικούς και η σκηνή με τα πλοία τεράστια στιγμή)
9. American Psycho (Σπουδαίο, αντι-γιάπικο και tour-de-force από τον Christian Bale)
10. Hunger (Περσινή αποκάλυψη και καλύτερη μου ταινία της χρονιάς, έρχεται και η περσινή λίστα ωσονούπο)
11. 21 Grams (Inarritu, Arriaga, Sean Penn, Benicio del Toro…)
12. There will be Blood (Daniel Day Lewis στην καλύτερη ερμηνεία του μετά το Εις το Όνομα του Πατρός)
13. Before the Devil knows you’re dead (Προπέρσινη ταινία της χρονιάς)
14. Das Experiment (Γερμανικό φιλμάκι με πρωτότυπο σενάριο το οποίο σοκάρει)
15. Lucky Number Slevin (Η ταινία που έφερε τον McGuigan στην ελίτ)
16. Wicker Park (Η ταινία του McGuigan που πέρασε στα ψιλά, αλλά είναι ίσως το αγαπημένο μου love story ever)
17. Eagle vs Shark (Nerd comedy, από τα καλύτερα τους είδους)
18. Roger Dodger (Μικρή ταινία, ανδρική, εύπεπτη, αγαπημένη)
19. Sunshine (To sci-fi του Danny Boyle είναι το βρετανικό Space Odyssey)
20. The hithchiker’s guide to the galaxy (Τα σέβη μου στον τεράστιο Douglas Adams, όχι απλά καλογραμμένο αλλά ολότελα ευφυές και ξεκαρδιστικό)

14 σκέψεις σχετικά με το “Οι 40 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας και ο Rob Gordon

  1. Φίλε, θέλω να σε γνωρίσω σε ένα φίλο μου. Λέγεται η μπουνιά του Βαγγέλη. Λογικά πονάει. Εγώ παραλίγο να τη φάω. Εσύ θέλεις να παίξεις με την τύχη σου;;;;;; (Είναι ακόμα στραβωμένοι ΣΟΒΑΡΑ)

  2. Χαίρομαι πολύ γιατί έχεις αρκετές αντισυμβατικές επιλογές. Π.χ. το Lantana ή το Sunshine νόμιζα πως μόνο σε μένα άρεσαν (βασικά δύσκολα βρίσκω κόσμο να τις έχει δει καν)!

  3. Children of Men κοντά εκεί αλλά «κόπηκε»… Solaris επίσης κοντά, αλλά πιο κοντά στο πολύ καλή ταινία, παρά στο ΕΠΟΣ που ήταν το αυθεντικό… Τα σκέφτηκα και τα δύο πάντως…

    Εδώ άφησα απέξω άλλα κι άλλα…

    -In the Mood for Love
    -Eternal Sunshine of the Spotless Mind
    -Lost in Translation
    -Matchpoint
    -Before Sunset
    -No Country for Old Men

    ………………………………………….

  4. Ενδιαφέρουσα λίστα.
    Δυστυχώς, διαπιστώνω ότι ξέχασα να προσθέσω στα 20 αγαπημένα μου το το Reconstruction (το βάζω στα επόμενα). Αυτήν την ταινία θα τη ζήλευε ο David Lynch. Κρίμα.
    Δύο μικρές διορθώσεις.
    To Oldboy είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας της εκδίκησης. Προηγήθηκε «Η τελευταία εκδίκηση» και ακολούθησε «Η εκδίκηση μιας κυρίας».
    Επίσης, το 2046 είναι μέρος μιας άτυπης τριλογίας του μάστορα της σκηνοθεσίας και ποιητή της εικόνας Wong Kar Wai (πριν 6 χρόνια αν θυμάμαι καλά, είχε αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και κάλυψα τα κενά μου που εντοπιζόταν στις πρώτες ταινίες του). Ξεκίνησε με το Καθώς κυλούν τα δάκρυά μας, συνεχίστηκε με την Ερωτική επιθυμία και ολοκληρώθηκε με το 2046.

    1. Οι διορθώσεις με τις ακριβείς …σειρές των τριλογιών έγιναν. Θα ήθελα να έβλεπα και το δικό σου top20, έχω ενδιαφέρον σε οποιαδήποτε λίστα θεωρεί το Reconstruction top20 material (άσχετα αν τελικά το συμπεριέλαβε ή όχι)!

  5. απο τις κομβικές προτιμήσεις σου βλέπω ότι συμπίπτουμε στο κινηματογραφικό στυλ που μας εξιτάρει και για αυτό θα αναζητήσω ταινίες που δεν έχω δει ακόμη από την λίστα σου ( Dead Man’s Shoes , η επέλαση των βαρβάρων, reconstruction)
    amores perros και τα μυαλά στα κάγκελα !

  6. Το Amores Perros είναι πράγματι νούμερο ένα. Ακόμα γυρίζει στο κεφάλι μου. Θα πρόσθετα το Lock Stock and two Smoking barrels kai Big Lebowski για να γελάσει το χειλάκι μας (και το Analyse this ήταν σκέτη τρέλα και δεν το περίμενα για αμερικανιά), Ο Κύβος για τις…μέντες, άντε και Το Πείραμα, και από Kar Wai το My bluberry nights. Το 500 days of summer θα ήταν κοντά στη βάση.. Α! και το Δέσε με από Almodovar που μυρίζει αρρωστίλα και Τρέξε Λόλα Τρέξε και, αν συνεχίσω έτσι δεν θα είναι το τοπ τεν αλλά το τοπ gear του παγκόσμιου κινηματογράφου.. Ελληνικά να βάλω;

Σχολιάστε